Skirtingos paieškos tarnyboje leidžia kelti skirtingus tik joms būdingus klausimus, o tai sudaro didelę  galimybę per trumpą laiką surasti norimą informaciją.

Ieškojimas pagal svarbiausius žodžius
Lengviausias klausimo kėlimo būdas naršyklės duomenų bazėje yra ieškomo žodžio ar frazės, apibūdinančių mums reikalingą informaciją, įrašymas. Duomenų bazėje pasirodys puslapių, turinčių ieškomą žodį ar žodžius, sąrašas. Pavyzdžiui, žodis kompiuteris. Bet pasirodęs sąrašas gali apimti net 1000 ir daugiau adresų, kurių peržiūrinėjimas užims nemažai laiko.

Gautų rezultatų peržiūra

Tokiu atveju kai kurios naršyklės suteikia papildomą galimybę peržiūrėti gautus rezultatus. Reikia tik suformuluoti papildomą klausimą, ir puslapių skaičius sumažės, o rezultatai bus tikslesni. Pavyzdžiui, ieškome aukštesniųjų mokyklų internetinių puslapių. Mums iškėlus klausimą mokykla, paieškos bazėje atsirado labai ilgas adresų sąrašas. Esant galimybei užduoti papildomą klausimą, rašome aukštesniosios , ir rezultatų sąrašas sutrumpėja.

Frazės ieškojimas

Paieškos sistemoje įrašius žodžius Lietuvos rytas, pasirodys puslapiai, kuriuose bus tiek žodis Lietuvos, tiek žodis rytas, tiek abu žodžiai. Bet mums reikalingi tik tie puslapiai, kuriuose yra abu žodžiai. Reikia dar kartą iškelti tą patį klausimą, žodžius Lietuvos rytas rašant kabutėse. Pasirodys sąrašas su adresais, kurie  apima šiuos du žodžius, einančius vienas paskui kitą mums pageidautina tvarka.

Apytikslė paieška
Apytikslės paieškos esmė ta, kad ieškomos yra visos galimos nurodyto žodžio formos. Keldami klausimą, rašome žodžio pradžią, o jo tęsinį pažymime ženklu ? arba *. 
Ženklas ? atstoja vieną žodžio raidę, o ženklas * - didesnį jų skaičių. Pavyzdžiui, ieškome puslapių, susijusių su žodžiu paštas. Įrašius žodį paštas, paieškos sistema nurodys adresus, turinčius šį žodį, bet nenurodys tų puslapių, kuriuose yra žodžiai pašto, paštininkas ir t.t.

Žodžio buvimo būtinumas
Visai kitą galimybę paieškovui suteikia  ženklai + ir - . Pirmas iš jų reikalauja, kad paieškos tarnyba nurodytų visus puslapius, turinčius žodį, prieš kurį parašytas + . Ženklas – atmeta tinklalapius su nurodytu žodžiu. Pavyzdžiui, ieškome įvairių gimnazijų tinklalapių. Mums iškėlus klausimą gimnazija, paieškos sistema nurodys ne tik gimnazijų tinklalapius, bet ir leidyklų bei internetinių knygynų, siūlančių gimnazijoms vadovėlius,  adresus.  Iškėlus klausimą gimnazija  -leidykla  -knygynas, mums nereikalingi adresai  nepasirodys.

Nurodytus klausimus galima tarpusavy jungti, o tai duos dar geresnį rezultatą.

Paskutinį kartą keista: antradienis, 2015 kovo 17, 22:25