Seniausias informacijos paieškos būdas yra tinklalapių katalogai. Šios paslaugos srityje dirba redaktoriai, kurie peržiūri tinklalapius ir priskiria juos tam tikrai kategorijai. Jie taip pat prideda trumpą svietainės aprašymą. Tokiu būdu atsiranda kompiuterinis katalogas, kuris yra pasiekiamas visiems suinteresuotiems asmenims.

Medžio struktūros katalogas
Katalogas yra medžio struktūros, į kurią ieškantysis gilinasi. Svietaines, atsižvelgiant į jų turinį,  priskiriamos tam tikroms kategorijoms, o pastarosios yra dalinamos į  antraeiles.

Tinklapių katalogų struktūra
Medžio struktūra  primena Windows eksploratoriaus katalogų ir smulkesniųjų katalogų medį. Šios struktūros gale yra tinklalapiai, turintys konkrečių žiniatinklio saitų nuorodas.

Tinklapių katalogų privalumai ir trūkumai
Pirmas katalogo trūkumas yra mažas jo puslapių skaičius, palyginus su kitais įrankiais. O to priežastis – ribotos žmonių galimybės, kadangi šis darbas susijęs su kruopščiu vitrinos peržiūrėjimu ir jo priskyrimu tam tikrai konkrečiai kategorijai.
Antras trūkumas yra katalogo aktualizavimas. Interneto puslapiai randasi, dingsta ir keičiasi, o jų tikrumo nustatymas arba jų buvimo nustatymas reikalauja pakartotino redaktoriaus apsilankymo juose. Tai yra antra mažo adresų skaičiaus buvimo juose priežastis.
Trečias trūkumas yra skirtingas žmonių požiūris į pasaulį. Du asmenys tą patį puslapį gali priskirti skirtingiems katalogams, o tai dažnai sukelia nesutarimus. Pavyzdžiui, puslapį skirtą žaidimui šachmatais  redaktorius gali priskirti sporto kategorijai, o ieškantysis gali jo ieškoti kategorijoje žaidimai.

Katalogų privalumas yra tas, kad juos sudaro žmonės, kuriems rūpi medžiagos tikrumas. Taigi, esame užtikrinti, kad  kažkas už juos yra atsakingas. Tuo tarpu, vykstant automatiškai klasifikacijai, galimos klaidos ir nesusipratimai. Pavyzdžiui, daugeliui žmonių rūpi, kad jų puslapiai, su  juose patalpinta reklama,  būtų dažnai aplankomi, todėl ir bandoma apgaudinėti. Programą lengviau apgauti nei žmogų.

Paskutinį kartą keista: antradienis, 2015 kovo 17, 22:23