Interneto paslaugoms naudojama kliento/serverio architektūra.

Klientas atsakingas už ryšį su vartotoju, pavyzdžiui, priima įvedamą klaviatūra informaciją, siunčia užklausą serveriui, gavęs atsakymą išveda rezultatus vartotojui suprantama forma.

Serveris atsakingas už užduočių, kurias pateikia klientas, vykdymą, paslaugų teikimą pavyzdžiui, priima kliento duomenis, vykdo skaičiavimus ir rezultatus perduoda klientui.  

Dažnai klientas sutapatinamas su programa įdiegta vartotojo kompiuteryje, kurios pagalba gaunamos paslaugos: naršoma Internete, skaitomi bei siunčiami laiškai ir k.t (Internet Explorer, Outlook Express ir t.t). Klientas pateikia užklausą informacijai ar paslaugoms.

Serveriu dažniausiai vadinamas kompiuteris, kuris teikia paslaugas. Dažniausiai vienas serveris gali teikti keletą paslaugų. Jame gali būti įdiegta ir el. pašto sistema, patalpinta įmonės WWW informacinė svetainė ir kita.  Serveris atsako į užklausą, t.y pateikia informaciją ar įvykdo paslaugą.

Protokolas (angl. protocol) - taisyklių visuma, apibrėžianti duomenų mainų būdą tarp kompiuterinių sistemų. Protokolų pavyzdžiai: bylų persiuntimo protokolas FTP (File Transfer Protocol), hipertekstų persiuntimo protokolas HTTP, TCP/IP – pagrindinis.

URL adresas - tai universalus objekto (bylos, tinklalapio, kompiuterio) adresas.

Adresą sudaro:

prefiksas – (pvz., http://) nurodo protokolo pavadinimą,

srities vardas – (pvz., www.pvdprc.lt) kompiuterio, kuriame yra objektas, vardas

aplanko vardas – jame yra objektas (pvz., aplankas/)

objekto vardas – puslapio byla (pvz., index.htm).

Paskutinį kartą keista: antradienis, 2015 kovo 17, 22:13