Bendroji informacija apie saugą ir saugų kompiuterio naudojimą

Jei jungsitės prie interneto, leisite kitiems asmenims naudoti kompiuterį arba su kitais bendrinsite failus, turėsite atlikti veiksmus kompiuteriui apsaugoti. Kodėl? Todėl, kad yra kompiuterių nusikaltėlių (kartais vadinamų programišiais), kurie atakuoja kitų asmenų kompiuterius. Norėdami pakenkti jūsų kompiuteriui šie asmenys gali atakuoti tiesiogiai - įsilauždami į kompiuterį per internetą ir vogdami asmeninę informaciją - arba netiesiogiai - kurdami kenkėjišką programinę įrangą.

Laimei, galite apsisaugoti pasitelkę kelias paprastas atsargumo priemones. Šiame straipsnyje aprašoma, kas yra grėsmė ir ką galima padaryti norint apsisaugoti.

Apsaugokite savo kompiuterį

Tai būdai norint apsaugoti kompiuterį nuo galimų saugos grėsmių:

  • Užkarda. Užkarda gali apsaugoti kompiuterį neleisdama programišiams ir kenkėjiškai programinei įrangai jį pasiekti.

  • Apsauga nuo virusų. Antivirusinė programinė įranga padeda apsaugoti kompiuterį nuo virusų, kirminų ir kitokių saugos grėsmių.

  • Apsauga nuo šnipinėjimo ir kitų kenkėjiškų programų. Apsaugos nuo šnipinėjimo programinė įranga padeda apsaugoti kompiuterį nuo šnipinėjimo programų ir kitos galimos nepageidautinos programinės įrangos.

  • „Windows“ naujinimas. „Windows“ gali reguliariai ieškoti kompiuterio naujinimų ir automatiškai juos įdiegti.

Apsaugos nuo virusų naudojimas

Virusai, kirminai ir Trojos arkliai yra įsilaužėlių sukurtos programos, kurios naudoja internetą pažeidžiamiems kompiuteriams užkrėsti. Virusai ir kirminai gali replikuotis iš kompiuterio į kompiuterį, tačiau Trojos arkliai pasiekia kompiuterį slėpdamiesi akivaizdžiai patikimoje programoje, pvz., ekrano užsklandoje. Žalingi virusai, kirminai ir Trojos arkliai gali ištrinti informaciją iš standžiojo disko arba visiškai uždrausti naudotis kompiuteriu. Kiti nesukelia tiesioginės žalos, bet blogina kompiuterio efektyvumą ir stabilumą.

Antivirusinės programos nuskaito el. paštą ir kitus failus, esančius kompiuteryje, ieškodamos virusų, kirminų ir Trojos arklių. Jei randa, antivirusinė programa jį izoliuoja (atskiria) arba visai panaikina, kol jis nepažeidė kompiuterio ir failų.

Sistemoje „Windows“ nėra integruotosios antivirusinės programos, bet kompiuterio gamintojas gali ją įdiegti. Jei ne, rinkoje yra daugybė antivirusinių programų. „Microsoft“ siūlo „Microsoft Security Essentials“, nemokamą antivirusinę programą, kurią galite atsisiųsti iš Microsoft“ Security Essentials“ svetainės. Be to, galite apsilankyti Windows 7“ saugos programinės įrangos tiekėjų svetainėje ir ieškoti trečiųjų šalių antivirusinės programos.

Kadangi naujų virusų aptinkama kasdien, svarbu naudoti antivirusinę programą, turinčią automatinio naujinimo funkciją. Atnaujinus programą, nauji virusai įtraukiami į ieškomų virusų sąrašą ir programa apsaugo kompiuterį nuo naujų atakų. Jei virusų sąrašas pasenęs, kompiuterį gali pažeisti naujos grėsmės. Kad gautumėte naujinimus, paprastai reikia kasmetinio prenumeratos mokesčio. Prenumeruokite, kad reguliariai gautumėte naujinimų.

Naršyklės saugos funkcijų įjungimas

Daugelyje žiniatinklio naršyklių yra saugos funkcijų, kurios padeda saugiai naršyti po žiniatinklį. Todėl naudinga išsiaiškinti, kokios saugos funkcijos yra jūsų naršyklėje ir ar jos yra įjungtos.

Jei įdiegta „Internet Explorer“, yra keletas saugos funkcijų, kuriomis galite naudotis:

  • „SmartScreen“ filtras, kuris gali padėti apsisaugoti nuo internete pasitaikančių sukčiavimo apsimetant atakų, klastočių ir apsimestinių bei kenkėjiškų svetainių. Norėdami gauti daugiau informacijos, žr. „SmartScreen“ filtras: dažnai užduodami klausimai.

  • Domenų paryškinimas - galite daug paprasčiau pamatyti tikrąjį lankomų svetainių žiniatinklio adresą. Taip galite išvengti klaidinančių ar apsimestinių svetainių, jums apgauti naudojančių klaidinančius žiniatinklio adresus. Tikrasis jūsų lankomas domenas paryškinamas adreso juostoje.

  • Išorinių priedų tvarkymas suteikia jums galimybę išjungti arba leisti žiniatinklio naršyklės išorinius priedus ir panaikinti nereikalingus „ActiveX“ valdiklius. Norėdami gauti daugiau informacijos, žr. Kokią įtaką kompiuteriui turi naršyklės priedai?

  • Tarptinklinių scenarijų (XSS) filtras, kuris padeda išvengti sukčiavimo apsimetant ar apgaulingų svetainių atakų, kuriomis gali būti bandoma pavogti jūsų asmeninę ir finansinę informaciją. Norėdami gauti daugiau informacijos, žr. Kaip programa „Internet Explorer“ padeda apsaugoti nuo tarptinklinių scenarijų atakų?

  • 128 bitų saugusis (SSL) ryšys, skirtas saugioms svetainėms. Ši funkcija padeda programai „Internet Explorer“ užmegzti šifruotąjį ryšį su svetainėmis, kurios priklauso bankams, interneto parduotuvėms, gydymo tarnyboms ir kitoms organizacijoms, naudojančioms slaptąją klientų informaciją. Norėdami gauti daugiau informacijos, žr. Kaip žinoti, ar operacija tinkle saugi.

Daugiau informacijos apie kompiuterio apsaugojimą ir privatumą internete rasite apsilankę „Microsoft“ saugos svetainėje arba Microsoft “ interneto saugos svetainėje.

Standartinio vartotojo abonemento naudojimas

Įėjus į kompiuterį, sistema „Windows“ suteikia tam tikrą teisių ir privilegijų lygį atsižvelgiant į turimą vartotojo abonemento tipą. Vartotojų abonementai yra trijų tipų: standartinis, administratoriaus ir svečio.

Nors administratoriaus abonementas suteikia visišką teisę valdyti kompiuterį, standartinio vartotojo abonemento naudojimas gali labiau apsaugoti kompiuterį. Taip, jei kiti asmenys (programišiai) gaus prieigą prie jūsų kompiuterio, kol būsite įėję, jie negalės pakeisti kompiuterio saugos parametrų arba kitų vartotojo abonementų. Įėję galite patikrinti savo abonemento tipą atlikdami šiuos veiksmus:

Veiksmai, kuriuos turėtumėte atlikti, skirsis atsižvelgiant į tai, ar kompiuteris yra domene, ar darbo grupėje. Norėdami sužinoti, žr. skirsnį „Kaip patikrinti, ar kompiuteris priklauso darbo grupei arba domenui“, kurį rasite Koks skirtumas tarp domeno, darbo grupės ir namų grupės?

Paskutinį kartą keista: trečiadienis, 2015 kovo 18, 10:49